Wat ga jij merken van de stijgende hypotheekrente?



Wat ga jij merken van de stijgende hypotheekrente?
02 mei 2022·
Leestijd:

Na een lange periode van rentedalingen, zat het er een keer aan te komen: de hypotheekrente stijgt. De stijging is nog licht, maar toch blikken wij alvast vooruit. Wat zijn de gevolgen van een rentestijging op de hypotheeklasten? Wat ga jij persoonlijk merken van de stijgende hypotheekrente?

Rentevaste periode loopt af

Heb jij al een hypotheek op je huis en loopt de rentevaste periode binnenkort af, dan heeft de hogere hypotheekrente in de meeste gevallen gevolgen. Het kan verstandig zijn om de hypotheek over te sluiten of rentemiddeling toe te passen. Dit is de manier om nog te profiteren van lage rente en flink te besparen op je maandlasten. Ga hiervoor met één van onze adviseurs in gesprek, dan kijken we samen naar jouw situatie.

Starters kunnen minder lenen

De markt is voor starters al ontzettend lastig. Het vinden van een geschikte koopwoning is een enorme uitdaging. Nu de hypotheekrente serieuzere vormen aan begint te nemen, zien jonge huizenkopers kun kansen op de woningmarkt nog meer teruglopen. Zet je de rente vast voor 10 of 20 jaar, is de rente meer dan verdubbeld. In 2022 kon je als tweeverdiener ongeveer 420.000 euro lenen vanwege de lage rente, maar de huizenprijzen zijn gemiddeld 430.000 euro. Als tweeverdiener werd je uit de markt geprijsd, nog voordat de rente steeg. Nu de rente 1,2 procentpunt hoger is, zakt de hypotheek van 418.000 euro naar 387.000 euro. De huizenprijzen zijn nog nauwelijks gedaald. Je ziet dus in toenemende mate dat mensen uit de markt worden geprijsd. De verwachting is hierdoor wel dat mensen minder kunnen bieden op een woning en de prijzen van huizen daardoor iets gaan dalen.

Bron: https://weblog.independer.nl/in-de-media/de-stijgende-hypotheekrente-maakt-het-voor-jonge-starters-nog-moeilijker-om-aan-een-woning-te-komen/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Gevolgen voor de maandlasten

De gemiddelde rente voor 10 jaar vast met NHG is sinds oktober vorig jaar verdubbeld van 1 procent naar 2 procent. Als je kijkt naar bijvoorbeeld iemand die een huis koopt voor €350.000 euro met een annuïteitenhypotheek van €350.000 euro en deze vastzet voor 20 jaar, zie je een aantal effecten. Bij een hogere hypotheekrente krijg je te maken met hogere maandlasten. Ook los je minder hard af, als de rentelasten stijgen. De netto maandlasten stijgen minder hard, omdat je met hogere rentelasten ook meer voordeel hebt van de hypotheekrenteaftrek.

Als je deze rekensom bekijkt, zie je dat er een stijging merkbaar is van rond de 9.000 euro op basis van tien jaar. Bij elkaar betekent het dat je bijna 20.000 euro duurder uitkomt vanwege de stijging van 1 procentpunt.

Bron: https://www.businessinsider.nl/hypotheekrente-stijging-gevolgen-maandlast/

Tip van onze adviseur

We sluiten af met een tip van onze adviseur: Let goed op de duur van je hypotheekofferte (laat deze niet per ongeluk verlopen!). Dit kan een groot effect hebben op wat je kunt lenen en wat je maandlasten worden.


Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Woonaccent NVM Makelaars Almere
Wijsgeerbaan 104
1315 LJ Almere

Back to top

Woningwaarde berekenen?

Ontvang binnen 2 minuten een waarde-indicatie in je mailbox.

Begin