Wat doet een verkoopmakelaar?


Wat doet een verkoopmakelaar?
25 nov. 2021·
Leestijd:


Wil jij je huis verkopen? Misschien is dit wel een van de grootste of meest spannende stappen die je in je leven zet. Je hebt misschien al een groot deel van je leven in je huis gewoond en hier herinneringen gemaakt. Je bent vaak erg emotioneel betrokken bij je huis, waardoor je zelf niet de meest geschikte verkoper bent. Bij het verkopen van je woning is het gebruikelijk dat je een verkoopmakelaar inschakelt. Maar, wat doet deze nu eigenlijk precies allemaal voor je? En hoe herken je een goede verkoopmakelaar?

Wat is een verkoopmakelaar?

De naam zegt het eigenlijk al, een verkoopmakelaar is een makelaar die zich richt op de verkoop van woningen of bedrijfspanden. Een erkende makelaar is ingeschreven in een register voor gecertificeerde makelaars. Je wordt alleen toegelaten als je de juiste makelaarsopleiding hebt gevolgd.

Hoe herken je een goede verkoopmakelaar?

Een goede verkoopmakelaar is specialist in zijn of haar werkgebied. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een internetmakelaar, is een goede verkoopmakelaar alleen actief in zijn eigen regio. De lokale marktkennis die een verkoopmakelaar heeft, biedt jou als verkoper een groot voordeel. De verkoopmakelaar is op de hoogte van alle ins en outs in jouw regio en kent de verkooprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt beter interpreteren.

Bovendien is een goede verkoopmakelaar altijd objectief en up-to-date. Zo wordt een NVM makelaar verplicht op zijn kennis op peil te houden door middel van cursussen en trainingen. Om lid te worden van de NVM, moeten makelaars beschikken over veel praktijkervaring en zijn gecertificeerd bij de stichting Vastgoedcert. NVM-Makelaars zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wonen, regel- en wetgeving. Als verkoper ben je vaak emotioneel betrokken bij de verkoop, een makelaar is dat niet. Een goede verkoopmakelaar bij het bepalen van de vraagprijs en heeft actuele kennis paraat die hij inzet in jouw belang tijdens de verkoop.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar helpt je om jouw woning goed in de markt te zetten. Elke makelaar levert andere diensten en heeft een eigen werkwijze. De diensten die een verkoopmakelaar in ieder geval aanbiedt, zijn de volgende:

Vooronderzoek
Het vooronderzoek vindt al plaats voordat de makelaar bij jou als verkoper thuis komt. De makelaar bekijkt dan de gegevens van de woning in het kadaster en onderzoekt voor welke prijs gelijkwaardige woningen in de buurt zijn verkocht.

Kennismakingsgesprek
Vervolgens volgt er een kennismakingsgesprek tussen jou als verkoper en de makelaar. De makelaar komt bij je thuis en kijkt naar de staat van onderhoud van je woning, maar ook naar omgevingsfactoren zoals de ligging. Tijdens het gesprek zal de makelaar vragen naar je wensen, bepalen jullie samen een verkoopstrategie en wordt het tarief besproken. Dit gesprek is bij vrijwel alle makelaars gratis en vrijblijvend.

Vastleggen van afspraken, voorwaarden en tarieven
Op basis van het kennismakingsgesprek bepaal je of je de verkoopmakelaar in wil schakelen Als dit zo is, ontvang je als verkoper een opdracht tot dienstverlening (OTD). Hierin vermeldt de verkoopmakelaar de gemaakte afspraken, voorwaarden en tarieven. In de opdracht tot dienstverlening staat ook vermeld hoe de kosten worden verdeeld als je als klant halverwege het proces wilt stoppen met het afnemen van de diensten. Wanneer je dit document ondertekent, heb je officieel en wettelijk opdracht gegeven en gaat de verkoopmakelaar aan de slag.

Woning in de verkoop zetten
Tijd om de woning in de verkoop te zetten. De verkoopmakelaar zorgt dat er (professionele) woningfoto’s worden gemaakt door een professionele fotograaf en dat de plattegronden worden ingemeten. Dit wordt altijd in overleg met jou als verkoper gedaan. Ook voorziet de makelaar je van tips om de woning verkoopklaar te maken. Een ‘te koop bord’ in de tuin en de online promotie van je huis mag natuurlijk niet ontbreken.

Bezichtigingen plannen en uitvoeren
In overleg met de verkoper organiseert de makelaar bezichtigingen met geïnteresseerden. Jij als verkoper hoeft hiervoor niks te doen: de makelaar heeft (tenzij anders afgesproken) de sleutel en leidt de geïnteresseerden rond. Na afloop krijg je als verkoper te horen hoe de bezichtigingen zijn verlopen. Een goede makelaar weet goed in te schatten hoe serieus de bezichtigers waren en wat hij/zij voor vervolg verwacht, bijvoorbeeld een bod op de woning.

Onderhandelen
Bij het onderhandelen over een huis gaat het om duizenden euro’s. Een goede onderhandelsessie kan je dan ook enorme bedragen opleveren. Het is belangrijk deze taak niet zelf op je te nemen, maar uit te besteden aan een goede verkoopmakelaar. Op die manier weet je zeker dat je het maximale uit je onderhandelingen haalt.

Het opmaken en tekenen van een koopakte
Wanneer jij als verkoper en de koper het eens zijn geworden over het uitgebrachte bod, wordt er door de verkoopmakelaar een koopcontract opgesteld. In een koopcontract staan alle gegevens en de gemaakte afspraken van de verkoper en de koper. Als alles klopt plant de makelaar een afspraak in om het contract te tekenen.

De eindinspectie en sleuteloverdracht
Nu is het bijna zover! De sleutel kan bijna worden overhandigd aan de koper, maar eerst wordt er nog een eindinspectie gedaan. De makelaar, de koper én de verkoper doen nog één laatste ronde door de woning om te controleren of alles zich in de staat bevindt zoals is afgesproken.

Als alles in orde is, wordt er definitief getekend bij de notaris. De koper maakt zelf een keuze bij welk notariskantoor de eigendomsoverdracht wordt getekend.

De kleine lettertjes

Een goede verkoopmakelaar richt zich niet alleen op bovenstaande taken. Hij ontzorgt je volledig bij de verkoop. Hij staat je bij tijdens het nemen van grote beslissingen en adviseert je over bouwkundige zaken waar je zelf niet aan hebt gedacht. Een verkoopmakelaar kent de verkoopcontracten binnenstebuiten, dus hij wijst je ook op de kleine lettertjes in het voorlopige koopcontract die grote financiële consequenties kunnen hebben. Een verkoopmakelaar biedt je professioneel advies bij een van de grootste beslissingen die je maakt in je leven.

Andere interessante nieuwsartikelen

Courtage O.B.V. percentage verkoopprijs versus vast tarief

Aan het inschakelen van een makelaar zitten altijd kosten verbonden. Het is verstandig je hierover te laten informeren, want het gaat niet over een klein bedrag. Als je kiest voor een makelaar, dan staan daar makelaarskosten tegenover, ook wel courtage genoemd. Vaak wordt de courtage bepaald op basis van een percentage van de koopsom, maar een vast bedrag afspreken mag ook. Makelaars werken met een vast tarief of courtage op basis van een percentage. Wat zijn de grootste verschillen en wat is voordeliger?

05 jan. 2022 Meer lezen

Wat doet een aankoopmakelaar?

Als je een huis wilt kopen, kan het inschakelen van een aankoopmakelaar je veel voordeel en gemak opleveren, maar ook de nodige kosten. Hoeveel gaat het inschakelen van een aankoopmakelaar jou kosten? En wat krijg je daar allemaal voor terug? Je leest het in deze blog.

23 dec. 2021 Meer lezen

Minimalistisch wonen: Opgeruimd het nieuwe jaar in

Minimalisme, dat is toch dat je niets mag kopen en je allerlei spullen weggooit? Eigenlijk niet. Het gaat om een nieuwe manier van leven, waarbij jij je realiseert dat het allemaal wel een tandje minder mag met het aanschaffen van nieuwe spullen. De afgelopen jaren is deze lifestyle flink gegroeid in populariteit. Wat is de reden hiervan en wat kan minimalisme voor jou betekenen?

23 dec. 2021 Meer lezen

Woonaccent NVM Makelaars Almere
Wijsgeerbaan 104
1315 LJ Almere

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct