Bieden boven de vraagprijs, wat is het gevaar?


Bieden boven de vraagprijs, wat is het gevaar?
30 apr. 2021·
Leestijd:

De vraag naar koopwoningen is groot, waardoor er massaal wordt overgeboden door potentiële kopers. Als je het huis wilt bemachtigen, moet je hier als bieder in mee gaan. Maar bieden boven de vraagprijs is niet zonder risico’s. Wat zijn de gevaren van het overbieden? We vertellen het je graag.

Hogere koopsom

Momenteel is de huizenmarkt een verkopersmarkt. Het aanbod huizen is kleiner dan de vraag naar huizen. Deze schaarste op de woningmarkt zorgt voor een stijging in huizenprijzen. Het bieden boven de vraagprijs wordt steeds gebruikelijker. In de eerste maanden van dit jaar is er al door 62% van de huizenkopers boven de vraagprijs geboden. Als er meer geïnteresseerden zijn, zorgt dit vaak voor het opstuwen van de bedragen die worden geboden. Geïnteresseerden houden rekening met meerdere biedingen, waardoor de huizenprijzen nog verder worden opgedreven.

Wat is het gevaar?

Als je een huis kopen wilt, moet je dit ook kunnen financieren. Er is een verschil tussen wat je maximaal kunt lenen met je inkomen en wat je maximaal voor een huis kunt lenen. Stel, op basis van je inkomen kun je maximaal €300.000 lenen. Als een woning getaxeerd wordt en een waarde heeft van €200.000, is dit het maximale bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen. Je kunt maximaal 100% lenen van de waarde van een huis.

Toelichting

Stel je voor, je bekijkt een woning met een vraagprijs van €350.000. Je bezichtigt het huis, vindt het mooi en je legt een bod meer van €375.000. Volgens je hypotheekadviseur kun je dit bedrag gemakkelijk lenen op basis van je inkomen. De verkopers gaan akkoord met je bod en jij gaat de hypotheek vervolgens regelen. Voor de financiering van het huis komt er een onafhankelijke taxateur langs. Hij taxeert de waarde van de woning op €340.000. Door deze taxatie kun je dus maximaal €340.000 aan hypotheek krijgen. Met andere woorden: De koop kan alleen doorgaan als je het resterende bedrag (€35.000) met spaargeld kunt betalen.

Boven de waarde kopen

Stel je koopt het huis uit het voorbeeld, waarbij je €35.000 aan spaargeld investeert. Als je je huis weer gaat verkopen, is het niet zeker dat je het volledige bedrag terug kunt krijgen. Het opnieuw verkopen is vooral zuur als de huizenprijzen de komende jaren gaan zakken. Het verschil tussen jouw geïnvesteerde bedrag en de verkoopwaarde van de woning wordt dan steeds groter, in jouw nadeel.

Bied verstandig

Als je biedt op een huis, doe dat dan verstandig. Je moet wel in staat zijn de maandlasten op te brengen. Kijk samen met de hypotheekadviseur niet alleen naar de maximale hypotheek op basis van je inkomen, maar ook naar de maandlasten die er uit voortvloeien. Naast de maandlasten moet je ook nog financiële ruimte overhouden voor andere zaken.

Ben jij op zoek naar een woning en kun je wel wat hulp gebruiken? Onze aankoopmakelaar helpt je graag!

Andere interessante nieuwsartikelen

Alles over het taxatierapport

Wie heeft een taxatierapport nodig bij de verkoop van een woning? En hoe zit het bij de aankoop van een woning? Wanneer je een taxatierapport nodig hebt, hangt af van de situatie. We geven je graag antwoord op deze vragen en meer belangrijke informatie over het taxatierapport.

02 jun. 2021 Meer lezen

Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?

Het is je gelukt om een huis te kopen! Dat betekent wel dat je nu een aantal zaken moet gaan regelen. Tijd om een planning te maken, want de volgorde van de dingen die je moet regelen is van belang. Wij zijn voor verhuizen zonder stress, daarom hebben we alvast een to do list voor je gemaakt. Zodra je bod is geaccepteerd, kan je met deze punten aan de slag.

02 jun. 2021 Meer lezen

Tuintips: alles wat je moet weten over het onderhoud van je tuin in juni

Een tuin onderhouden is absoluut niet moeilijk, als je maar weet wat je in welk jaargetij moet doen. Dit kan namelijk veel verschil maken in het uiterlijk van jouw tuin. Wist je bijvoorbeeld dat je een heg moet snoeien vóór 21 juni? Wil je weten wat je nog meer moet doen rond deze datum en waarom? We hebben de belangrijkste tips voor je verzameld. Van het onderhouden van je gazon tot het verlengen van de bloei, met de onderstaande how to’s staat jouw tuin er deze zomer weer stralend bij!

02 jun. 2021 Meer lezen

Woonaccent NVM Makelaars Almere
Wijsgeerbaan 104
1315 LJ Almere

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van jouw huis!

Bereken