Energielabel verplicht bij de verkoop van je huis


Energielabel verplicht bij de verkoop van je huis
27 okt. 2021·
Leestijd:

Ga jij (binnenkort) je huis verkopen? Houd er dan rekening mee dat een geldig energielabel verplicht is. Niet alleen kunnen we als makelaar de verkoop van je huis niet starten zonder energielabel, per 1 januari 2022 krijg je zelfs een boete als het label niet in de woningadvertentie wordt vermeld. De aanvraag van een energielabel neemt al snel een paar weken in beslag.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is. Bij de verkoop van je woning is het dan ook verplicht om een geldig energielabel te tonen aan de koper. Zo weet de nieuwe bewoner direct of de woning energiezuinig is of juist niet. Krijgt jouw woning klasse A++++? Dan is jouw woning erg zuinig! Staat er echter klasse G op jouw energielabel? Dan is jouw huis erg onzuinig en is er werk aan de winkel voor de koper. Een onzuinig energielabel geeft dus ook aan dat er na de aankoop de woning mogelijk extra kosten bij komen voor aanpassingen aan de woning om energie te besparen.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel laat je de mogelijke kopers (of huurders) zien hoe zuinig of juist onzuinig jouw huis is. Een energiezuinig huis levert bijvoorbeeld een lagere energierekening op. Een energiezuinig huis is vaak ook een stuk comfortabeler (want: lekker warm door bijvoorbeeld goede isolatie). Bovendien is een gunstig energielabel ook een stuk vriendelijker voor onze planeet, vanwege de lagere CO2-uitstoot.

Is een energielabel verplicht?

Ja, een energielabel is verplicht. Wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren is het verplicht een energielabel te tonen aan de nieuwe kopers. Doe je dit niet? Dan kan je een boete krijgen! Per 1 januari 2022 is het zelfs verplicht om het energielabel in alle advertenties van het huis te benoemen, denk hierbij aan funda, Facebook en de website van de makelaar.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Wil je je huis verkopen, maar heb je geen energielabel? Deze kan je aanvragen bij een energieadviseur. Deze komt bij jou thuis en controleert de woning op het energielabel, hij kijkt hierbij naar punten als de grootte van het huis, de isolatie, installaties zoals de ketel en zonnepanelen. Op basis daarvan berekent hij hoeveel energie er nodig is om het huis en het water te verwarmen, om het huis te ventileren en om af te koelen. een energielabel op tijd,

Hoe lang duurt het aanvragen van een energielabel?

Door de gekte op de woningmarkt is er zeer veel vraag naar energielabels, zeker nu de deadline van 1 januari in zicht komt. Een aanvraag kan namelijk soms wel meerdere weken tot, in bijzondere gevallen, zelfs maanden in beslag nemen.

Zeker als je je huis wilt verkopen, doe je er verstandig aan om snel je energielabel te regelen (of je makelaar in te schakelen). Want pas als je het energielabel in handen hebt, kun je de verkoop van je huis starten.

Wat kost een energielabel?

De kosten van een energielabel verschillen per type huis en lopen al snel op tot meer dan 300 euro. De prijs en looptijd verschillen ook per aanbieder, dus kijk goed rond voordat je een enegieadviseur kiest.

Online worden er momenteel verschillende prijzen genoemd voor de aanvraag van een energielabel en door de krapte kunnen de prijzen ook nog stijgen. Op dit moment zien we prijzen vanaf 100euro voor een appartement tot 323 euro voor een vrijstaande woning.


Andere interessante nieuwsartikelen

Courtage O.B.V. percentage verkoopprijs versus vast tarief

Aan het inschakelen van een makelaar zitten altijd kosten verbonden. Het is verstandig je hierover te laten informeren, want het gaat niet over een klein bedrag. Als je kiest voor een makelaar, dan staan daar makelaarskosten tegenover, ook wel courtage genoemd. Vaak wordt de courtage bepaald op basis van een percentage van de koopsom, maar een vast bedrag afspreken mag ook. Makelaars werken met een vast tarief of courtage op basis van een percentage. Wat zijn de grootste verschillen en wat is voordeliger?

05 jan. 2022 Meer lezen

Wat doet een aankoopmakelaar?

Als je een huis wilt kopen, kan het inschakelen van een aankoopmakelaar je veel voordeel en gemak opleveren, maar ook de nodige kosten. Hoeveel gaat het inschakelen van een aankoopmakelaar jou kosten? En wat krijg je daar allemaal voor terug? Je leest het in deze blog.

23 dec. 2021 Meer lezen

Minimalistisch wonen: Opgeruimd het nieuwe jaar in

Minimalisme, dat is toch dat je niets mag kopen en je allerlei spullen weggooit? Eigenlijk niet. Het gaat om een nieuwe manier van leven, waarbij jij je realiseert dat het allemaal wel een tandje minder mag met het aanschaffen van nieuwe spullen. De afgelopen jaren is deze lifestyle flink gegroeid in populariteit. Wat is de reden hiervan en wat kan minimalisme voor jou betekenen?

23 dec. 2021 Meer lezen

Woonaccent NVM Makelaars Almere
Wijsgeerbaan 104
1315 LJ Almere

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct