Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?


Ik heb een woning gekocht: wat moet ik regelen?
02 jun. 2021·
Leestijd:

Gefeliciteerd, het is je gelukt om een huis te kopen! Dat betekent wel dat je nu een aantal zaken moet gaan regelen. Tijd om een planning te maken, want de volgorde van de dingen die je moet regelen is van belang. Wij zijn voor verhuizen zonder stress, daarom hebben we alvast een to do list voor je gemaakt. Zodra je bod is geaccepteerd, kan je met deze punten aan de slag.

Alle to do’s op rij:

1. Breng je hypotheekadviseur of -verstrekker op de hoogte. Stuur de (funda) link met alle informatie over de woning door, met daarbij de koopsom en de afgesproken voorwaarden.

2. Plan een taxatie, vraag om een gevalideerd taxatierapport, het liefst binnen een week.

3. Heb je een bouwkundige keuring als voorwaarde voor de koop gesteld? Plan deze dan ook zo snel mogelijk in. In dit geval is het handig om de taxateur en de bouwkundige tegelijkertijd uit te nodigen, je woning wordt dan nog nauwkeuriger getaxeerd.

4. Wil je de nieuwe woning gaan verbouwen? Laat dit weten aan de taxateur en vraag of deze de waarde van je nieuwe woning na de geplande verbouwing ook in het taxatierapport wil opnemen.

5. Mail de verkopend makelaar de benodigde gegevens door:

  • Volledige voor- en achternaam, huidige adres, e-mailadres en telefoonnummer. Ook van je partner/huisgenoot.
  • Een kopie van je identiteitsbewijs (maak je bsn nummer en de foto even onzichtbaar). Check meteen even of je ID nog lang genoeg geldig is voor de overdracht.
  • Je burgerlijke staat.

6. Heb je een aannemer gevraagd de woning voor je te verbouwen? Om tijd te winnen kan je de verkopende makelaar vragen of je een keer met de aannemer langs mag komen om de woning te bezichtigen. Zo kan deze een goed beeld krijgen van de huidige situatie en bijvoorbeeld maten opmeten. De aannemer kan dan meteen na de sleuteloverdracht aan de slag.

7. Plan een afspraak met een notaris voor de overdrachtsdatum van de woning. Tip: vraag offertes aan bij verschillende partijen, de tarieven kunnen sterk uiteenlopen.

8. Mail het taxatierapport door naar de hypotheekadviseur.

9. Neem de concept koopovereenkomst door, dit is zware kost maar wel belangrijk. Als je een aankoopmakelaar in de arm hebt genomen, kan deze het contract ook met je doornemen. Geef eventuele wijzigingen zo snel mogelijk door aan de verkopende makelaar.

10. Is de koopovereenkomst akkoord? Dan tekenen de verkopers van de woning deze en de lijst van zaken. Daarna moet jij iedere pagina paraferen en een handtekening plaatsen op de laatste pagina.

11. Heb je de woning gekocht onder voorbehoud van financiering? Noteer dan de datum dat het voorbehoud afloopt in je agenda. Plan ook een reminder in, ongeveer een week van tevoren, zodat je bij de verkopende makelaar uitstel van financiering kunt vragen als dit nodig is.

12. Zorg dat je alle benodigde verzekeringen geregeld hebt, zodat de woning meteen verzekerd is vanaf het moment dat je de eigenaar bent.

13. Regel voor de overdacht gas, licht en water voor je nieuwe woning.

14. Spreek een datum af voor de eindinspectie. Vaak wordt dit een uur voor de overdracht van de woning gepland, zodat jullie daarna meteen door kunnen naar de notaris.

15. Hoera, het is de dag van de overdracht. Nog even scherp blijven 😉. Vergeet de lijst van zaken en je identiteitsbewijs niet. Goed opletten tijdens de eindinspectie en daarna door naar de notaris voor de sleuteloverdracht.

16. Noteer de meterstanden van je nieuwe woning.

Heb je nog vragen?

Zo, we zijn klaar met de ‘to do’s’, geniet van je nieuwe woning en succes met de verhuizing! Zit je tijdens dit traject met vragen? Stel ze aan je aankoopmakelaar. Als je die niet hebt kan je ze ook vragen aan de verkopende makelaar, iedereen is namelijk gebaat bij een soepele overdracht.

Andere interessante nieuwsartikelen

Duurzaam wonen

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Nederland heeft als doel in 2050 een energieneutraal land te zijn. Dus of je nu al elektrisch rijd, zo min mogelijk verpakkingsmaterialen gebruikt of er nog niet mee bezig bent, de komende jaren gaan we meer maatregelen zien om van Nederland een duurzaam land te maken. Ook in en om je woning kan je veel doen om het milieu een handje te helpen. Omdat de overheid dit wil stimuleren zijn er subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Maar waar begin je? Wij zochten het voor je uit.

26 aug. 2021 Meer lezen

Zo word jij de beste koper

Het aan de haak slaan van jouw droomwoning kan tegenwoordig een hele opgave zijn. Wanneer je eindelijk hét huis gevonden hebt, blijkt dat er veel animo voor is. Hoe zorg je ervoor dat jij de aantrekkelijkste koper wordt? We helpen je graag op weg!

26 aug. 2021 Meer lezen

Kopen zonder voorbehoud – wat zijn de risico’s?

De krapte op de huizenmarkt zorgt voor veel concurrentie. Er zijn veel mensen die – net als jij – dat ene huis proberen te bemachtigen. Om meer kans te maken op een woning, zijn veel kopers tegenwoordig bereid om naast het overbieden, een woning te kopen zonder voorbehoud van financiering. Bieden zonder voorbehoud is echter niet zonder risico’s. Kopers zijn bereid om ver te gaan. Wat houdt dit precies in en hoe ga je hiermee om?

29 jul. 2021 Meer lezen

Woonaccent NVM Makelaars Almere
Wijsgeerbaan 104
1315 LJ Almere

Back to top

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van jouw huis!

Bereken